Vastgoed in de pers

Vastgoed digitaal kopen en huren: wat zijn de mogelijkheden?

De toenemende digitalisering zorgt ervoor dat de meerderheid van algemene transacties dagelijks online verlopen. Ook voor de vastgoedmakelaar is die tendens duidelijk te voelen.

De digitale evolutie, ook voor de vastgoedmakelaar?

Genoeg heen-en-weer gestuur via de post! De digitalisering is ook voor ons als vastgoedmakelaar enorm interessant, want dankzij de juiste software kunnen we plaatsbeschrijvingen, huurovereenkomsten en koopovereenkomsten gecertificeerd digitaal laten ondertekenen. Dat levert ons een pak minder papierwerk op en bespaart ons heel wat tijd. We kunnen huurovereenkomsten nu eveneens al digitaal bezorgen aan FOD Financiën, zo kunnen ze in geen tijd verwerkt worden.

Huurovereenkomsten digitaal afhandelen: hoe werkt het?

Via een beveiligde online omgeving kunnen de vastgoedmakelaar en andere betrokken partijen documenten digitaal ondertekenen. Na het ondertekenen, ontvangt iedereen dan het digitaal ondertekende document. Het enige wat daarvoor nodig is, is een e-ID-lezer en de pincode van uw identiteitskaart.

Tekenen via sms

De partijen ontvangen eveneens een e-mail met een link naar de beveiligde omgeving, maar moeten om te bevestigen de laatste vier cijfers van hun mobiel nummer ingeven. Om te ondertekenen, krijgen ze een vijfcijferige code. Na ondertekening ontvangen ze eveneens een e-mail met een link naar de ondertekende documenten.

Hoe zit het met koopovereenkomsten?

Koopovereenkomsten digitaal ondertekenen kan inmiddels ook al dankzij het pilootproject dat nu loopt bij FOD Financiën. Het online registreren ervan is helaas nog niet mogelijk. Daarvoor moet de vastgoedmakelaar nog naar de notaris. Van de transactie moet immers een akte opgemaakt worden die dan geregistreerd wordt bij de overheid.