Gunstig btw-tarief voor project Biesbekepark

Sinds 1 januari 2021 kan u in Biesbekepark, in het centrum van Deerlijk, een appartement kopen aan verlaagd btw-tarief. Er is namelijk een tijdelijke regel, waarbij de btw in bepaalde omstandigheden van 21 procent naar 6 procent daalt. Deze tijdelijke maatregel startte begin dit jaar en is van kracht tot eind 2022.

We geven u even een concreet voorbeeld om het voordeel te kunnen inschatten. Voor het appartement met parking en berging op de derde verdieping, dat momenteel nog te koop staat op onze website, geniet u met de huidige regeling ruim 30.000 euro voordeel. Aan het gebruikelijke tarief van 21 procent btw zou het totaalbedrag namelijk 282.055,40 euro zijn. Met het gunstige btw-tarief van 6 procent is dat nog 251.434,40 euro.

Een aanzienlijk verschil en dus is het zeker de moeite waard om te bekijken of dit gunstig btw-tarief ook voor u van toepassing is. Dit kan namelijk het uitgelezen moment zijn om toe te slaan en van het gunstige btw-tarief te genieten bij een aankoop in Biesbekepark.

 

Voorwaarden voor gunstig btw-tarief

Het btw-tarief van 6 procent bestond al langer voor de afbraak en heropbouw van woningen die ouder zijn dan tien jaar. Ook was er een uitzonderingsregel voor 32 stadsgebieden, die nu tijdelijk uitgebreid wordt voor het hele land. Er zijn weliswaar enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Zo moet u als koper tot het einde van het vijfde jaar na aankoop in je nieuwe woning of appartement blijven wonen. Stel dat je in 2021 een appartement koopt in Biesbekepark en er gaat wonen, moet u er dus minstens tot eind 2026 blijven wonen om het gunstige btw-tarief te genieten.  Het moet daarbij ook uw enige en eigen woning zijn. Beslist u toch om vroeger te verhuizen, dan moet u dit melden bij het btw-kantoor en zal u een deel van het btw-voordeel moeten terugstorten. Voor meer info over de voorwaarden kan u dit artikel van een gespecialiseerd accountancykantoor raadplegen of contact opnemen met de experts van Vuylsteke Construct.

Ook voor ons als bouwheer en onze klanten maakt de tijdelijke regel een groot verschil. Voordien was het gunstige btw-tarief namelijk niet toepasbaar voor bouwpromotoren die een gebouw afbraken met de bedoeling om er woningen of appartementen te bouwen en verkopen aan particulieren. Door de tijdelijke maatregel is dat nu wel het geval en kunnen meer klanten van Vuylsteke Construct genieten van deze gunstige regel, onder meer in Biesbekepark.

 

Heeft u interesse in een nieuwbouwappartement in Biesbekepark, in het centrum van Deerlijk, en het bijhorende gunstige btw-tarief? Neem contact op via sarah@vuylstekeconstruct.be of het nummer 056 21 21 11.